Rendibilitat privada, inutilitat social


Però aixafar l’economia i desplomar al contribuent  no són els únics pecats de Wall Street. (...) molts taurons del sector financer van amassar fortunes mitjançant activitats que eren inútils, si no destructives, des d’un punt de vista social.
(...) algunes institucions han estat emprant ordinadors súper ràpids en operacions d’alta velocitat per avançar-se a altres inversors, comprant o venent accions una fracció de segon abans que ningú pugui reaccionar. Els guanys derivats de les operacions d’alta velocitat són una de les raons per les quals Goldman Sachs està obtenint beneficis rècord i probablement pagui primes també rècord.
(...) l’especulació financera pot tenir un propòsit útil, (...) Però l’especulació basada en informació que no està a l’abast de la població en general és un assumpte molt diferent. (...) aquesta classe d’especulació sol combinar “rendibilitat privada” amb “inutilitat social”.
(...) Se suposa que el mercat de valors encarrila el capital vers els seus usos més productius (...). Però resulta  difícil veure de quina manera els agents que col·loquen les seves ordres una trentava part de segon abans que els altres facin quelcom per millorar aquesta funció social.
Paul Krugman, Premiar a los malos actores, El âís 9-08-2009.