Llocs de treball minvants



Un fantasma plana pel futur de l'ocupació: el de la seva dràstica disminució a causa de l'avença de la quarta revolució industrial, el conjunt de transformacions impulsades per l'onada d'innovacions tecnològiques en intel·ligència artificial, aprenentatge automàtic ('machine learning'), robòtica, genètica i biotecnologia, que se sumen a les que es van produir en els sistemes de comunicació des de finals del segle XX.
Les seves conseqüències han estat el tema central del Fòrum de Davos 2016 i, segons l'informe presentat en aquesta reunió [...] faran desaparèixer 5,1 milions de treball només als 15 països (desenvolupats i emergents) i les dues àrees econòmiques en estudi. És el saldo de la creació de dos milions de llocs de treball pels 7,1 que seran destruïts.
No és l'estimació més pessimista. Fa pocs mesos, en una conferència davant el Congrés dels sindicats britànics (TUC), l'economista en cap del Banc d'Anglaterra [...] defensava que durant les properes dues dècades les innovacions eliminaran la meitat dels llocs de treball avui existents tant al Regne Unit com als Estats Units. En xifres absolutes, 15 milions de llocs de treball en el primer cas i 80 en el segon.
Aquestes previsions no són cap excepció. Es podrien relacionar amb [...] la tesi de l'estancament secular defensada per Larry Summers o Robert Gordon. I coincideixen amb la tendència mundial de l'ocupació constatada per l'organització Internacional del Treball.
A l'informe 'Perspectives socials i de l'ocupació al món- Tendències 2016' es mostra que aquesta taxa creixement durant els propers anys continua sent insuficient per fer front a l'augment de la població activa.
Jordi Palafox, L'ocupació i les revolucions industrials, La Vanguardia Diners 28-02-2016.