L'economia funciona a partir de previsions, no de prediccions


L'economia funciona a partir de previsions, no prediccions. El pare de l'economia tal com l'entenem avui es diu que és Adam Smith, i el primer llibre és 'La riquesa de les nacions'. Per tant, des del 1776. Durant aquests 250 anys hem après que la millor manera d'organitzar la nostra economia és l'economia de mercat. La raó per la qual som capaços de generar riquesa ve de la capacitat de cooperar. Durant el segle XX hem demostrat que aquest sistema era superior a un altre.
Perquè era superior el mercat a la planificació, en el comunisme? Era superior perquè era senzill. Vam demostrar durant el segle XX que el mercat era superior fins al punt que els economies planificades es van enfonsar totes, o s'han transformat en dictadures pobres. Però ara, em pregunto si la cosa està canviant. Estem vivint una Quarta Revolució Industrial tecnològica que dona als planificadors una capacitat computacional que no tenien durant el segle XX. I la Revolució Industrial que estem vivint ara permet entrar dins el cervell dels éssers humans, mira com actues a internet, i depenent dels llocs que visites prediuen en dues setmanes d'antelació què compraràs amb un 95% de certesa. Si això ho poses als cervells dels dictadors, ells sabran el que voldrem. Per tant, les dues coses que van fer que el mercat fos superior durant el segle XX potser estan desapareixent. Per tant, que el mercat funcionava molt millor que la planificació, era una veritat subjecta a les tecnologies del segle XX. El propietari d'aquestes dades es pot convertir en el gran lord que domina el món en el futur.
Totes les coses que hem après en 250 anys poden deixar de ser certes. Fins i  tot la lliçó principal, que és que l'economia de mercat funciona, perquè aquesta lliçó estava subjecte a la tecnologia del segle XX. El que creiem que hem après amb una tecnologia pot no ser cert amb una altra.
Antoni Bassas, entrevista a Xavier Sala i Martín, "Que l'economia de mercat és millor que la planificada pot deixar de ser cert", Ara 25-03-2018.