7.2.21 Ni Califòrnia es salva


Califòrnia (...) l’octava major economia del món és a punt de claudicar davant la crisi. (...) té les seves arques buides, fins al punt d’haver d’emetre milers de milions en pagarés a l’espera de diner fresc. Sinó, la fallida serà una realitat.
(...) el governador (...) va declarar “l’emergència fiscal” després que el seu Senat fracassés en l’aprovació del pressupost (...).
Les fonts d’ingressos de l’Estat de Califòrnia són molt inestables, al ser molt dependents de les taxes que s’apliquen a les plusvàlues (...). La recaptació via IVA també es veu afectada per la baixada del consum. I a més, Califòrnia és dels Estats més castigats pel col·lapse del mercat immobiliari. La situació és “dramàtica”, assegura [el governador] (...). La seva idea és reduir aquest massiu dèficit amb una retallada dràstica en la despesa, inclosos els serveis socials i educació. Els senadors demòcrates, els quals controlen la Cambra, s’hi oposen i volen pujar els impostos als rics i a les petroleres.
(...) el governador intenta estalviar allà on pot: retallant sous, suspenent contractes o endarrerint devolucions d’impostos als contribuents. També puja els impostos en alguns serveis. Però davant la manca de dòlars amb els quals pagar als seus proveïdors, fa una setmana va començar a emetre els IOU (sigles en anglès de Jo Et Dec).
Per llei, Califòrnia està obligada a pagar a empleats, escoles i creditors. Però pot suspendre els pagaments a empreses privades que proveeixin serveis a l’Estat sota la promesa que se’ls pagarà amb interessos. Els IOU s’estan convertint així en la nova moneda de canvi, fins al punt que aquests pagarés poden ser venuts a tercers en eBay i Craigslist. Feia 17 anys que no s’adoptava una acció similar en la ‘terra promesa’. (...) Però si la crisi fiscal no es soluciona aviat, ni tan sols els pagarés seran suficients per mantenir els serveis bàsics.
(...) El legislatiu disposa de poc més d’un mes. Però els grans bancs no volen esperar tant i estan deixant d’acceptar els IOU. (...) El dèficit afecta a 44 dels 50 estats de la Unió. (...)
Sandro Pozzi, California corre hacia la bancarrota, El País 12-07-2009.



(...) als EUA, durant aquest any han hagut de tancar noranta entitats [bancàries] repartides per tot el país. (...)
El 2009 es van intervenir 140 entitats bancàries, amb un cost per a les arques públiques de 23.700 milions d’euros.
(...) Si es confirmen els pronòstics, aquest [2010] seria el pitjor any des del 1992, quan la crisi bancària va arribar al seu punt més àlgid en aquella dècada.
Emilio López-Romero, Noranta bancs han tancat als EUS des de principis d’any, el Periódico 11-07-2010.

Articles relacionats: Estructurals