Cal abandonar el PIB


El llibre 'Economia rosquilla' ha sigut considerat un dels més disruptius i innovadors de l'any per mitjans com el Financial Times.
És una idea que em va venir tot seguint l'exemple de molts economistes convençuts que cal repensar el que és la prosperitat. El benestar humà depèn de dues coses molt simples: les necessitats bàsiques dels éssers humans -alimentació, salut, habitatge...- i el medi ambient. I que aquestes són dues qüestions molt relacionades que conformen les nostres fronteres econòmiques. D'una banda, necessitem assegurar-nos de no deixar enrere ningú i que a ningú li falti menjat; i de l'altra hem de viure dins dels límits naturals  del planeta. aquest és el repte del segle XXI: ocupar-se de les necessitats de tots amb els recursos de la Terra.
En l'àmbit social necessitem economies que siguin molt més distributives. També cal que, en comptes de grans corporacions generant energia i venent-la, puguem tenir panells solars als terrats. O que permetem i encoratgem noves formes de propietat de les empreses i del treball.
L'economia del segle XX era degenerativa: deteriorava el món viu, prenia materials per utilitzar-los un sol cop i després llençar-los. Ara cal que sigui regenerativa. Ha de treballar dins dels cicles del món viu, de manera que els recursos no s'esgotin, sinó que s'utilitzin una vegada i una altra.
La història de les economies basades en el creixement del PIB és que mentre aquest índex pujava, posàvem una pressió excessiva en els sistemes vius. Si el PIB segueix creixent amb els mateixos patrons d'avui, veurem com se sobrepassen encara més aquests límits.
L'esperança de molts economistes és tenir el que s'anomena creixement verd. És a dir, tenir un PIB que segueixi creixent i una caiguda en emissions de CO2. Hi ha països, com Espanya, que ho han aconseguit. Però no he vist mai evidències d'un país on l'economia hagi viscut un creixement del PIB i alhora una reducció d'emissions prou ràpida. Totes les economies s'enfronten a aquest repte però pretenen seguir mantenint un PIB creixent. Necessitem escapar-nos de la nostra addició a un PIB que creixi per sempre.
Avui tenim economies que necessiten créixer independentment de si això significa progressar; i el que necessitem són economies que ens facin progressar, independentment de si el PIB creix. Hem d'abandonar el PIB com a valor de creixement, hem de passar per una gran transformació de les nostres economies cap a un model distributiu en l'àmbit social i regeneratiu en l'ecològic.
Per primera vegada en la història, gràcies al disseny descentralitzat de les renovables i gràcies a internet, les estructures d'energia i d'idees són distributives per disseny. Si mirem un sistema de renovables des de fora, és molt més semblant a una xarxa d'internet que a les estructures centralitzades del segle XX, quan una gran empres petroliera posseïa tota l'energia i la distribuïa. Ara estem davant un disseny completament diferent. Així que, per descomptat, això suposa una amenaça per al model de negoci de moltes companyies.
P.J. Armengou, entrevista a Kate Raworth, "Necessitem escapar-nos de la nostra addicció a un PIB que creixi per sempre", Ara 19-03-2018.