El FMI més exigent que els Estats


El Fons Monetari Internacional (FMI) va defensar ahir la necessitat d'adoptar una línia dura contra les majors institucions financeres internacionals, les "massa grans per fer fallida" ('too big to fail').
El FMI recomana als governs dels 185 països membre que emprn els mitjans necessaris –com un impost  especial sobre l'actiu- per eliminar així els riscos sistèmics que podrien provocar aquests grans bancs sobre el conjunt dl sistema financer. La difusió d'aquestes recomanacions del FMI coincideix amb els debats sobre la reforma de les estructures de regulació a Estats Units i a diversos països europeus. Segons el FMI, les propostes actualment en discussió són insuficients per impedir la reedició de la crisi financera posterior a la fallida del banc de negocis nord-americà Lehman Brothers el setembre de 2008.
"Hi ha un diluvi de propostes de regulació després de la crisi financera", va explicar l'economista del FMI (...), per lamentar "l’absència de detalls sobre la concepció i l'aplicació de les mesures proposades". El FMI per la seva banda, proposa "limitar directament la grandària d'algunes de les activitats" de les majors institucions internacionals. La idea consisteix en que els poders públics puguin eliminar qualsevol risc de fallida dels bancs massa grans. A Estats Units, l'Administració Obama vol prohibir que els grans bancs especulin per compte propi en els mercats financers.
Barcelona. Redacció i agències, El FMI pide más reglas sobre los grandes bancos y reducir su tamaño, La Vanguardia 14-04-2010.

Poder i ajuts de l’FMI
(...) el consell executiu de l’FMI, [està] format per 24 membres en representació de 187 països de la institució. (...)
Altres [mitjans] qüestionen que la institució financera hagi de dedicar tants esforços a resoldre una crisi europea. “És controvertit que l’FMI hagi de dedicar tant capital financer i humà a intentar combatre un problema que en el seu origen és en gran part polític i que només es pot resoldre amb un acord polític”, va dir (...) l’economista en cap del laboratori d’idees londinenc Center for European Reform.
Marc Bassets, Lagarde encapçalarà l’FMI entre incerteses per la crisi europea, La Vanguàrdia 29-06-2011.