Una introducció del tema al món i a Espanya


Món
Hi va haver uns dies de setembre de 2008 en els quals "el capitalisme va estar a punt de desaparèixer" (...). La situació era: la confiança en el sistema financer no existia malgrat els ajuts oferts per les autoritats, els clients dels bancs (entitats que no es prestaven els una als altres) dubtaven de la seva fiabilitat, els prestamistes retiraven els seus estalvis dels fons més especulatius, no eren pocs els que es preguntaven si els seus estalvis estaven a fora de perill en els bancs, les empreses tenien dificultats per accedir a crèdits, les accions de les empreses perdien una bona part del seu valor, etcètera.
(...) La gran paradoxa és que en l'únic moment en el qual el capitalisme aplica la seva darwiniana regla d'or, deixa caure a un banc amb problemes i és coherent amb el que predica, sembla ser el principi del fi i tot el món parla del "gran error".
Joaquín Estefanía,El gran error, El País 13-09-2009.


La crisi que ha estremit l'economia mundial en els dos darrers anys va tenir moltes causes, moltes difícils de comprendre. El sistema de bonificacions dels bancs hi va tenir un paper. Igual que la manera que els bancs centrals van conduir la política monetària. Els desequilibris comercials entre Xina i la resta del món, i les vastes quantitats de capital que va ser necessari reciclar com resultats, poden haver estat el quid de l’assumpte.
Matthew Lynn, Las bailarinas y la cocaína no fueron culpables de la crisis, La Vanguardia 24-05-2009.

Espanya
 (...) la crisi espanyola: una formidable expansió de la construcció residencial, recolzada en un preu real del diner encara més baix que en altres països (degut a una major inflació) i estimulada per unes entitats bancàries que van saber aprofitar la conjuntura internacional d'elevada liquidés per endeutar-se extensament en els mercats internacionals, contribuint a una notable expansió del dèficit per compte corrent, el qual va assolir xifres històriques el 2007. [els autors del llibre creuen] que l'expansió del període 2001-2007 va tenir molt d'artificial, amagant la notable feblesa del nostre sistema productiu.
Rafael Myro, Qué nos está pasando, comentari del llibre 'La economía edificada sobre arena. Causas y soluciones de la crisi económica.', de Álvaro Anchuelo Crego y Miguel Ángel García Díaz, El País 31-01-2010.