Algunes realitats



Convé comparar aquestes realitats amb el dit a l'article Afirmacions.


El [banc] Santander ha admès que el cas Madoff ha causat unes pèrdues de 2.300 milions als seus clients.
Joaquim Ibarz, Afectados por Madoff anuncian demandas contra el Santander, La Vanguardia 14-01-2009.


Els bufets (...) busquen un soci que compri en efectiu les inversions dels clients del Santander afectats per l’estafa de Madoff. Aquest soci pagaria només el 22% de l’invertit. S’ofereix aquest percentatge perquè és superior a la compensació que planteja el Santander als seus clients afectats, segons els càlculs del catedràtic Prósper Lamothe. El comprador es quedarà amb les inversions dels estafats i prosseguirà amb la reclamació judicial al Santander i al HBC. Segons els advocats, “la iniciativa pretén donar una solució als clients del Santander preocupats perquè l’entitat no exerceixi mai l’opció de compra”.
Redacció, La Vanguardia 13-02-2009.

Era necessària aquesta recomanació?
“Ningú pretén ja que els operadors financers siguin adivins del futur, però sí és obligat que expliquin bé als seus clients els productes en els quals van a invertir, sobretot en productes comercialitzats de forma massiva, en els quals sota l’embolcall de productes aparentment senzills s’hi amaguen riscos” (...).
(...) La punxada de la bombolla va posar fi a la creença irracional que els preus de les cases no baixarien. (...)
David Fernández, Ahorradores, vuestro país os necesita, El País 6-03-2011.


Banca, droga i blanqueig

(...) notícia de finals de l’any passat: els diners de la droga ha salvat els bancs del cataclisme perquè era l’únic líquid amb el qual els bancs van poder comptar en els moments més greus. Qui en respon d’això? Em vaig entrevistar amb grans banquers de la City: 'Nosaltres no som policies', em van respondre. Presentis vostè demà en la seva sucursal bancària amb un maletí i 10.000 euros en efectiu: el cosiran a preguntes, però si es presenta un dia amb 10 milions d’euros, tot seran facilitats!
Xavi Ayén, entrevista a John Le Carré, "Los espías y los mafiosos comprenden el mundo de verdad", La Vanguardia 27-09-2010.

La Fiscalia alemanya ahir va efectuar registres en les dependències de Credit Suisse de 17 ciutats del país, cercant dades d’evasors fiscals. El detonant de les diligències iniciades (...) serien les dades contingudes en un CD adquirit fa mesos per les autoritats de l’estat de Renania del Nord-Westfalia (...). Les sospites es dirigeixen contra empleats de Credit Suisse, als quals se'ls imputa complicitat en delictes d’evasió fiscal. El CD adquirit (...) conté informacions sobre contribuents alemanys que haurien dipositat els seus fons en bancs suissos, entre ells Credit Suisse.
Efe, El Credit Suisse, investigado por evasión fiscal, La Vanguardia 15-07-2010.