Lo sostenible, salvació en la crisi*

En les escoles de negocis (...) ho tenen clar: les èpoques de crisi també són temps d'oportunitats.
Els experts auguren que durant els propers deu anys, els negocis amb més probabilitat de triomf seran els dedicats a energies alternatives, temes relacionats amb la salut, noves tecnologies o aquells creat per esmenar part dels mals que han abocat el món a aquesta època de vaques magres. (...)
La major part dels emprenedors procedeixen de la pròpia universitat [URV] i creen empreses de base tecnològica, però cada cop són més els futurs empresaris que arriben per lliure o a través d'entitats o ajuntaments per convertir les seves idees en negocis rendibles. "La idea és molt important, però sense una bona planificació, és possible que no tingui èxit (...)". Am la idea definida el principal escull és trobar e finançament per arrancar. (...)
¿I quins són els negocis del futur? González i Vinaixa coincideixen en afirmar que les energies renovables i temes relacionats, com els vehicles elèctrics o els aparells de baix consum, marcaran la tendència dels propers anys. No és una afirmació basada només en la teoria. (...) en la darrera cimera de Copenhague es va acordar invertir, durant la propera dècada, vuit bilions d'euross en polítiques relacionades amb la sostenibilitat. "L'actual estructura i el funcionament de les empreses han quedat qüestionats, i s'invertirà molt en estudis i millores per reduir, per exemple, la contaminació" (...).
(...) "La majoria dels negocis que marcaran el futur s'haurà creat per reparar els danys i corregir els errors comesos amb el model empresarial dels darrers anys" (...).
Sara Sans/Javier Ricou, Sin crisis de ideas, La Vanguardia  1-03-2010.