Canvis ideològics


Mercat, poder polític, ciutadania
L’edició d’enguany del Fòrum Econòmic Mundial ha certificat un canvi de rasant ideològic a rebuf dels esdeveniments. S’ha parlat de la necessitat de nous valors (...) [s’ha senyalat] que vivim un moment de canvi de model econòmic i social.
(...) estem en front d’un debat de gran calat que qüestiona moltes de les premisses que han sustentat l’enorme creixement mundial de la darrera dècada(...) s’ha passat a la necessitat de qüestionar conceptes i actituds que, al menys des de 1989, eren intocables.
(...) En el fons de moltes de les propostes hi ha un nou enfocament de les relacions bàsiques entre el mercat, el poder polític i la ciutadania(...) ens enfrontem a un horitzó diferent, el qual exigirà imaginació i capacitat per superar categories d’anàlisi obsoletes.
(...) Davos ha posat la mirada en els valors i les idees, quelcom que hauria sonat estrany fa poc. Per abordar nous desafiaments, el més pràctic- com ens ho ensenya la ciència- acostuma a ser una bona i sincera teoria.
Editorial, Davos, conflictos y valores, La Vanguardia 3-02-2009.

El Brasil de Lula
El president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva (...) va manifestar que va a Suïssa “per demostrar que un altre món és possible”, “Davos necessita escoltar a Porto Alegre”, va afirmar Lula (...)
“De la mateixa manera que és necessari un nou contracte social a Brasil, també és necessari un nou pacte mundial que disminueixi la distància entre països rics i països pobres”. Per a Lula, “és inadmissible que a l’inici d’un nou mil·leni hi hagi encara milions d’éssers humans que no puguin ni menjar”.
J.A., Lula: “Davos necesita oír a Porto Alegre”, El País 24-01-2003.