L'art economètric de la ciència econòmica


Models matemàtics formosos que enamoren
[¿Com es van equivocar tant els economistes?] Crec que va succeir per una combinació de dos factors. Primer, el sector universitari de l’economia es va enamorar massa dels formosos models matemàtics, la qual cosa va crear una tendència a la presumpció de mercats perfectes. (Els mercats perfectes condueixen a unes matemàtiques agradables; els mercats imperfectes són molt més embolicats). Segon, les mateixes forces que van provocar les bombolles financeres també es van aplicar als economistes. Els que van racionalitzar el funcionament de les coses fins el dia en que va arribar el col·lapse.
[Els economistes, són capaços de formular hipòtesis comprovables?] (...) L’economia es dedica a la formulació de models sobre sistemes complexos, i aquest models sempre disten molt de ser precisos del tot. El que necessiten els economistes és una capacitat demostrada d’entendre bé les coses importants. La van tenir després de la Gran Depressió, quan l’economia keynesiana va entendre clarament la depressió i la recuperació de la postguerra. Però avui el gremi s’ha de posar al dia.
Edward Hugh, entrevista a Paul Krugman, "España està como los países del patrón oro en los años 30", La Vanguardia 3-1-2010.


Art complex
(...) Tan a Alemanya com a França els ha anat millor que a la resta de la Unió Europea durant l’actual crisi. Qui anava a esperar això de dues societats amb una força laboral que treballa tants pocs dies a l’any i que ha hagut de torejar amb poderosos sindicats?
(...) L’econometria és un art veritablement complexa.
Paul A. Samuelson, Tormentas pasadas y lo que podría venir a continuación, El País 30-08-2009.


L'art de la moneda a l'aire
La sessió d’ahir donava joc per llençar una moneda a l’aire i apostar si, creu, els inversors interpretarien negativament els estímuls monetaris anunciats la vigília per la Reserva Federal nord-americana, o, si al contrari, cara, la comunitat financera reaccionaria esvalotada davant la sensibilitat mostrada pel president del banc emissor nord-americà i gran expert en la gran depressió dels anys 30. (...)
La psicologia dels mercats és un joc de miralls deformants i capritxosos. (...) Els inversors, com els nens, culpen dels seus problemes als altres.
Manuel Estapé Tous, Las bolsas mundiales bajan ante el temor a una recaída en la recesión, La Vanguardia 12-08-2010.

La influència de la demanda de cru
Quan els inversors s’enfronten a més incerteses que de costum, solen vendre accions i comprar títols de renda fixa. (...)
Els creixents senyals sobre una desacceleració ahir van ser confirmades per l’agència Internacional de l’Energia, la qual pronostica un lleuger declivi de la demanda de cru el 2011 (...).
La emisión de bonos, Las rentabilidades, en mínimos, La Vanguardia 12-08-2010.