Pals de cec?


El director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, ahir va demanar accelerar les reformes de les finances mundials iniciades arrel de la crisi i va considerar la possibilitat de "revoltes" dels ciutadans si el procés s'endarrereix. "L'opinió pública està impacient" (...).
El màxim responsable del FMI va subratllar que el món està davant "l'oportunitat i el deure" de reformar les seves institucions financeres per que siguin "fortes i resistents a les crisis" i va advertir que la disposició a cooperar mostrada per tots els països està minvant. "Cada govern es centra en l'intern, en la seva pròpia agenda, i pot ser que dintre de sis mesos la voluntat de treballar junts ja no sigui tan forta", (...) la societat no acceptaria una nova onada de rescats de bancs a compte de l'erari públic ni tampoc que es continuïn pagant primes multitudinàries. (...) sense coordinació internacional en l'àmbit financer l'economia corre el risc de tornar a caure, (...) ja que els problemes que van provocar la crisi encaren subjauen. (...) la recuperació va a "diferents velocitats", amb les economies avançades encara dependents del suport públic en contrast amb el creixement "més robust" de les emergents.
(...) els estímuls posats en marxa per la major part dels governs de moment han de continuar. "El que ara necessitem són estratègies que restaurin la sostenibilitat fiscal, però que no frenin la recuperació econòmica amb una retirada massa aviat dels recolzaments", va opinar. I serà fonamental aconseguir "un major equilibri en la demanda mundial", amb els països amb excedents comercials (Xina i Alemanya) augmentant el seu consum intern per actuar com a motors.
Bruselas. Efecom, El FMI vaticina "revueltas" si no se avanza en la reforma financiera, La Vanguardia 18-03-2010.