Condemna



Per no avisar dels riscos

El jutjat de Primera Instància (...) ha condemnat a Bankinter a rescabalar als 87 clients que el van demandar pels danys després de la fallida de Lehman Brothers i la dels bancs islandesos, encara que en el primer cas només rebran una petita part de la inversió i en el segon, la totalitat.
La sentència notificada ahir, (...) ha resolt a favor dels clients la primera demanda col·lectiva dirigida a Espanya pels efectes de la crisi financera al considerar que Bankinter havia d’haver avisat als inversors de les dificultats que travessava Lehman Brothers, abans de la seva fallida el 15 de setembre de 2008.
(...) La sentència estableix que Bankinter haurà de tornar als afectats de Lehman l’import de les seves inversions “en el moment en que en el mercat es coneix la situació real d’insolvència” del banc nord-americà, fixat entre el 18 i el 28 de setembre de 2008.
(...) Prop de 980 clients de Bankinter van subscriure instruments complexos d’inversió vinculats a Lehman, per un import de 89 milions d’euros, que van perdre amb la fallida del banc nord-americà.
(...) en el cas de les inversions en els bancs islandesos (...) la jutja afirma que la majoria de clients va contractar els productes “per via telefònica, després d’una simple trucada o primer contacte comercial” de Bankinter, el qual va donar fulletons informatius “confusos”. (...) Aquests inversors hauran de rebre el 1005 dels seus estalvis, els qual ascendeixen a 1’58 milions d’euros.
Madrid. Efe, Bankinter deberá resarcir a los clientes de Lehman e islandia, La Vanguardia 10-03-2010.

Per no publicar el que era reglamentat
La Finra, una de les agències nord-americanes de regulació dels mercats financers, ha imposat a la banca Morgan Stanley una multa de 800.000 dòlars per no publicar acotacions reglamentàries en determinats anàlisis dels seus analistes. La Finra ha registrat un total de 6.836 absències d'informació en les notes publicades entre abril de 2006 i juny de 2010.
Afp, Morgan Stanley multado con 600.000 euros, La Vanguardia 11-08-2010.