7.1.4 El cas de l'economia de la Unió Europea


La Unió Europea és un cas especial, únic de moment. És una estructura econòmica nascuda amb voluntat política, amb 27 Estats membres molt diferenciats, amb l'euro com moneda comú per alguns d'ells. Aquest darrer punt té implicacions econòmiques importants, particularment en els presents moments de crisi, i aquest és el motiu pel qual l'hem inclòs aquí.

Articles inclosos:

(...) les alternatives a la participació en l'enfortiment de la integració europea no existeixen, o són manifestament pitjors. Aquesta crisi ho està demostrant. La seva gestió conjunta és més eficaç, malgrat que es revelin inconsistències i asimetries. Una d'aquestes és la definida entre una unió monetària i la molt incipient política, que ha servit, per exemple, per alimentar les presumpcions de vulnerabilitat de l'eurozona en aquesta crisi. La solució no és fer marxa enrere, debilitant l'abast de la integració monetària, sinó una més estreta coordinació de les polítiques econòmiques. Això intenta la nova estratègia, "Europa 2020", la qual reemplaçarà a la insatisfeta Estratègia de Lisboa.
Més coneixements, menys nivell de carboni i major ocupació són els fonaments del creixement intel·ligent, sostenible i integrador que guiaran aquesta estratègia. El seu progrés s'avaluarà segons cinc objectius en termes d’elevació de la taxa d'ocupació, inversió en I+D, reducció de les emissions contaminants i avenç vers les energies renovables, millores en l'educació i reducció del nombre de pobres.
Emilio Ontiveros, Crecimiento inteligente, El País 14-03-2010.



Zona € o zona marc
[Com explica que els EUA defensin l’estímul fiscal i que Europa, epicentre de la socialdemocràcia, s'aferri avui a l’austeritat?] Europa és presonera del sistema monetari que ha construït entorn de l’euro. Les condicions en què es basa la construcció de l’euro s'han revelat inviables, i la situació s'ha resolt amb la tradicional teoria que Alemanya aplicava al marc i que avui s'aplica a l’euro.
[Zona euro o zona marc?] De zona marc, ho ha estat des del començament! En aquests moments, si la zona euro té una balança de pagaments lleugerament positiva és per l’existència d’Alemanya, que ha imposat unes condicions relativament rigoroses. (...) Alemanya abocarà a l’estancament la zona euro i la seva economia: el quaranta per cent de les seves exportacions són a la zona euro. Si aquesta no pot comprar-li, ja em dirà a qui vendrà Alemanya! (...)
Mar Jiménez, entrevista a Josep Maria Bricall, "Financerament depenem totalment d’Espanya", Avui 11-07-2010.