Frau financer a Bèlgica


La barroera actuació de la policia belga per obtenir proves contra ex directors del banc KB Lux –una filial de l'antic Kredietbank, avui KBC- impedirà que sigui jutjat el suposat cas de frau fiscal més gran de la història del país. Així ho va resoldre ahir la justícia belga en una decisió que ca causar indignació entre la ciutadania.
La sentència (...) és devastadora per a policies i magistrats implicats en la instrucció del cas, iniciada el 1996. (...)
Segons l’acusació, el KB Lux va actuar durant anys com una eficaç màquina de blanqueig de diners. Entre els seus clients hi van aparèixer rics industrials del país; a través d'un sistema de comptes interns amb pseudònim, desviaven els seus dipòsits a Luxemburg a través de suposades fundacions amb l'únic objectiu d’eludir impostos. Els acusats admeten que empraven complexos mecanismes d'inversió, però neguen haver comés delicte.
(...) "les conseqüències d'aquesta sentència per a l'Estat són dramàtiques". "Les regularitzacions fiscals efectuades fins ara podrien ser qüestionades", va admetre l'advocat de l'Estat. El 1999, 19.000 'contribuents' belgues van rebre una carta d'Hisenda convidant-los a regularitzar els seus pagaments, els quals ascendien a 750 milions d'euros.
Beatriz Navarro, Carpetazo al mayor fraude fiscal de la historia de Bélgica, La Vanguardia 9-12-2009.