7.8.4 Estafes i suborns

-->
D'estafes n'hi moltes i de tots (mal) gustos. Aquí hem inclòs dos casos fora de sèrie.



-->
El grup franco-nord-americà Alcatel Lucent pagarà una multa de 103,5 milions d’euros per tancar sendes investigacions pel presumpte pagament de suborns a Llatino-amèrica i Àsia que va realitzar amb la finalitat d’obtenir contractes de telecomunicacions.
Europa Press, Multa millonaria a Alcatel por sobornos, La Vanguardia 29-12-2010.

-->
El Govern d’EUA presentarà càrrecs per ús indegut d’informació privilegiada contra banquers d’inversió, representants de fons d’alt risc i consultors, entre altres intermediaris financers, segons ‘The Wall Street Journal’.
Agències, Mal uso en Wall Street de informaión privilegiada, La Vanguardia 22-11-2010.


Massa rics per ser regulats
La part dolenta d'aplicar regulació antimonopoli a aquestes empreses hegemòniques és que ja són tan riques que acabaran comprant el regulador -els polítics- i convertiran aquesta protecció en una dura barrera d'entrada perquè ningú no els tregui el monopoli.
Lluís Amiguet, entrevista a Deirdre McCloskey, "La majoria dels humans prefereix comoditat a llibertat", La Vanguardia 3-02-2018.


Engany que surt a compte
Barclays va acordar amb el Departament de Justícia dels Estats Units pagar 1.626 milions d'euros per haver causat suposadament pèrdues per milers de milions de dòlars als inversors al participar en un esquema de frau per vendre valors sustentats en hipoteques residencials entre el 2005 i el 2007. El Departament de Justícia va afirmar que l'empresa va enganyar els inversores sobre la qualitat dels préstecs hipotecaris que sustentaven aquells negocis i que va cometre violacions de frau per correu i frau bancari.
Reuters, La Vanguardia 21-02-2018.



Temes relacionats: 6.3.6 Suborns i corrupció