Conspiració per defraudar


Els dos ‘cervells’ de la trama [un] ex-agent del Mosad (...) i [un] antic col·laborador de Mario Conde (...) van crear falses expectatives sobre una empresa per incrementar el preu de les seves accions. Després, van vendre aquests títols i es van fer amb sucoses sumes de diners(...)
En el moment que va entrar en borsa, la societat va dir que tenia actius per valor de 219 milions d’euros. Aquests estaven representats , gairebé en la seva totalitat, en un acord subscrit amb una altres societat (...)
Mesos després [van] anunciar diverses operacions borsàries molt complexes i de gran envergadura. Ho van fer “amb l’única finalitat de generar interès (i per tant, augment del valor) en les accions de la companyia”(...)
(...) van aconseguir que les accions pugessin com l’escuma, encara que sense dipòsits que avalessin aquest increment(...) Els investigadors van descobrir que els suposats fons que tenia l’empresa (...) mai van existir en realitat. De fet, consideren que l’empresa va ser una “conspiració” dissenyada per defraudar “utilitzant anuncis falsos en medis especialitats de Londres”. “Actuant de forma coordinada i calculada, s’han aprofitat de la bona fe de compradors i inversors”(...)
Els altres quatre detinguts són auditors –alguns d’ells, de reconegut prestigi- que varen falsificar documents i van ajudar, per tant, a que la trama prosperés.
Jesús García, Seis detenidos por estafar en Bolsa 450 millones con operaciones ficticias, El País 29-01-2009.

La policia ha detingut a sis persones (...) relacionades amb una estafa de més de 457 milions [€] al treure a la borsa el 2003 (...) una empresa amb actius inexistents. L’empresa va anunciar operacions fictícies per a que pugessin les accions i va deixar de  cotitzar el 2005 al no poder-se verificar que tenia els drets de cobrar 527 milions, els quals eren la majoria dels actius.
Estafa de 450 millones en la salida de una empresa a bolsa, La Vanguardia 29-01-2009.