7.5.2 Derivats de les pràctiques

-->
Aquest tema es refereix als mecanismes que provoquen inestabilitats del sistema capitalista derivades de les pràctiques en aquest sistema. Aquestes pràctiques poder ser o no conformes amb la teoria, amb les recomanacions o amb la legislació.


On acaba la protecció
Estic a favor que l'Estat protegeixi els febles amb sanitat gratuïta; educació per a tothom -no vol dir només estatal- i un sistema de pensions, però res de subvencionar indústries i industrials desfasats i inútils.
Suècia va deixar que Volvo i Saab caiguessin i fossin comprades per estrangers. Els EUA, en canvi, van evitar que els xinesos compressin General Motors. Però Suècia té una gran sanitat gratuïta i escoles i pensions millors que els EUA.
Lluís Amiguet, entrevista a Deirdre McCloskey, "La majoria dels humans prefereix comoditat a llibertat", La Vanguardia 3-02-2018.


Discrepàncies sobre fets i previsions econòmiques**
'El capital al segle XXI', de Thomas Piketty, va aconseguir situar al centre del debat la creixent desigualtat econòmica al món occidental. I les seves causes.
L'economista francès ja anunciava una època marcada per un augment exponencial de la desigualtat econòmica malgrat un discurs oficial igualitari. El problema, és que llavors, com ara, la riquesa comprava la influència. I guiava el debat públic. Krugman que assegura que Piketty ha canviat la manera en que exercim l'economia i denuncia que part substancial de la classe política treballa per restaurar el vell capitalisme patrimonial, amb l'economia a poc a poc tornant a mans de dinasties familiars hereditàries.
Els editors del llibre creuen que la desigualtat no es deu tant al fet que la taxa de retorn del capital sigui més alta que el creixement econòmic i produeixi cada vegada més acumulació, com el fet que a l'era de la informació el treball humà ja no és substitut sinó complement del capital. Amb més desigualtat serà difícil controlar els cicles i promoure el creixement. Però Piketty és optimista sobre el canvi: ja s'observa, fins i tot, assegura, la reconciliació de l'economia amb les ciències socials.
Justo Barranco, a Diners, La Vanguardia 10.6.



Conté els subtemes de: