7.10.6 Hedge funds*


Obtenir una rendibilitat propera al 40% en quatre mesos és tot un assoliment (...) Els inversors coneguts com ‘ossos’, és a dir, els que aposten per la caiguda d’un valor, s’estan posant les botes a Espanya (...) l’estratègia utilitzada pels ‘hedge funds’ consistent en demanar accions en préstec per vendre-les amb l’objectiu de poder recomprar-les més barates més endavant [operació coneguda com apostes baixistes o ‘curtes’, posicions ‘curtes’, tenir o venut ‘a curt’](...) Espanya no és l’únic mercat on les apostes baixistes sobre els bancs generen enormes rendibilitats. Al Regne Unit (...) el Govern ha hagut d’acudir amb diner públic al rescat de diverses entitats i milions d’accionistes han vist com el valor dels seus títols ha caigut en picat. En aquesta maror, els ‘hedge funds’ amb posicions curtes són els únics que semblen gaudir amb el temporal.

Les taules mostren alguns valors que permeten tenir una idea de la magnitud d’aquesta pràctica de vendre grans quantitats d’accions d’una societat aconseguides en préstec i havent informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), amb quines actuacions aconsegueixen fer baixar la cotització de les accions, recomprar-les quan aquesta és prou baixa –amb la qual cosa la cotització puja-, i retornar-les als seus propietaris, quedant-se els guanys o plusvàlues.

Banc assetjat
Fons (Gestor)
Canvi de cotització
Guanys (plusvàlues)
Santander
Harbinger Capital
(Philip A. Falcone)
9’7 a 7’32 Euros
     en 3 mesos

BBVA
Harbinger Capital
(Philip A. Falcone)

John A. Griffin
11 a 7’33 Euros
     en 3 mesos



9’5 M Euros en 4 mesos
Popular
Amber Master Fund
Vikin Global

44 M Euros en 4 mesos
12 M Euros en 4 mesos
Royal Bank of Scotland (RBS)
Paulson & Co.
(John Paulson)

Lansdowne Partners

250 M Euros en 4 mesos


20 M Euros en 1 setmana




Els més del total de 179 milions d’accions van ser manegats per un total de 17 fons o hedge funds.

(...) una opinió pública que no entén que en la darrera crisi financera s’hagi detectat el delit, s’hagi identificat els presumptes culpables i, malgrat tot, no s’hagi pres cap decisió contra ells.
Raymon Aymerich, Suicidas, La vanguardia, 10-01-09.