7.10.7 El petroli


Capitals especulatius que retornen
Els capitals especulatius han retornat al mercat del petroli i de les primeres matèries en les darreres setmanes i els preus estan pujant sobtadament. (...)
El petroli puja, d’entrada per la debilitat del dòlar, ja que es paga amb aquesta divisa. Però aquest fet no explica la pujada tan intensa registrada els darrers mesos. Tampoc ho explica l’existència de problemes d’abastiment en el mercat, malgrat les tensions militars que es registren a Nigèria, un important país productor, ja que actualment l’oferta de cru és suficient per atendre la demanda mundial.
La principal clau de l’actual escalda del cru obeeix al comportament dels capitals especulatius, el qual respon a expectatives a més llarg termini. En aquest sentit aposten per una major demanda de petroli el proper hivern i, sobretot, pel fet que el consum de la Xina pugui augmentar significativament en el futur, ja que hi ha indicis de millora de la seva indústria manufacturera. Però els capitals especulatius acudeixen també al mercat petroler per raons purament financeres. I, ara, aposten també pel petroli i les primeres matèries com valors refugi enfront de la possibilitat que la inflació pugui créixer a Estats Units i Europa com a conseqüència de les importants injeccions de liquidés en l’economia que els bancs centrals han efectuat per fer front a la crisi bancària i per lluitar contra la recessió.
(...) [els capitals especulatius] van ser els responsables que el preu del petroli arribés al seu dia fins el record dels 150 dòlars per barril i provoqués una crisi energètica que es va sumar a la crisi immobiliària i a la crisi financera, desencadenant l’entrada en l’actual recessió.
Els dirigents mundials del G-20 que estudien la refundació del sistema financer internacional haurien de considerar també algun tipus de regulació sobre el mercat del petroli i de les primeres matèries, inclosos els aliments, per evitar que els capitals especulatius posin novament en perill l’estabilitat econòmica mundial amb les brusques, desmesurades i injustificades fluctuacions que provoquen dels preus.
Editorial, La Vanguardia 2-07-2009.

Capitals especulatius a l'expectativa
El petroli constitueix una amenaça a mig termini per a la recuperació de l’economia. Actualment es troba a meitat de preu que fa un any. Llavors, l’especulació havia disparat la seva cotització fins a nivells insostenibles i va posar el món davant d’un shock energètic que es va sumar a la crisi financera i la crisi immobiliària.
Els capitals especulatius estan a l’expectativa, a l’espera que els actuals símptomes de recuperació de l’economia internacional s’afiancin i augmenti la demanda de combustibles, per tornar a entrar en el mercat petroler. Si això succeeix, com sembla probable, els baixos nivells que registra el preu del barril de cru, que expliquen en bona part la deflació actual, es convertirien en un efímer miratge.
Si el petroli es torna a disparar per sobre dels 80 dòlars –en poc temps ha escalat des dels 70 fins els 72-, les tensions inflacionistes es faran visibles en l’economia internacional i els bancs centrals es veuran obligats a pujar els tipus d’interès per frenar-les. Aquest supòsit de preus alts de l’energia i de tipus d’interès més elevats avortaria la incipient sortida de la recessió que s’entreveu.
El petroli reuneix totes les condicions per tornar a ser focus d’atracció del capitals especulatius, ja que és un bé imprescindible per a la civilització actual i té un horitzó de producció limitat. En menys de deu anys, l’oferta dels països productors serà insuficient per atendre la demanda dels països desenvolupats, quan hagin sortit de la recessió, i la dels països emergents, especialment la Xina.
Editorial, La amenaza del petróleo, La Vanguardia 17-08-2009.

Temes relacionats: De petroli; Milícies i tropes regulars al servei d'una petrolera; L'or negre empobreix; Peak-oil icanvi de xip