El Fons Monetari Internacional (FMI)


(...) el fins ara desconegut [Zhu Min], economista xinès podria estar en posició de prendre decisions que l'afectessin a vostè i a la seva família. El doctor Zhu podria ser el proper cap del Fons Monetari Internacional (FMI).
El FMI és l'organització creada el 1944 per estabilitzar al sistema financer mundial i que avui compte (...) amb el poder per imposar condicions als països que requereixin el seu auxili econòmic. Aquests solien ser països africans o llatinoamericans, però ara se'ls ha afegit els europeus. El FMI va jugar un paper crucial en el rescat de Grècia i acaba de publicar un devastador informe sobre la situació econòmica d'Espanya. El Fons recomana la immediata adopció "d'amples i profundes reformes" que inclouen una dràstica retallada de la despesa pública, canvis en el mercat laboral que descriu com "disfuncional", i la reestructuració del sistema bancari el qual "té parts molt febles... i riscos elevats". El llenguatge del FMI és tècnic, les reformes qe proposa són dures i les conseqüències d'aquests canvis en la vida diària dels espanyols són enormes. Les seves actuacions a Letònia, Islàndia, Hongria i altres països en crisi són del mateix to.
Les regnes del FMI les du, des de 2007, Dominique Strauss-Kahn, un polític socialista francès, ex ministre d'economia (...).
Per més remota que sigui, la possibilitat que Zhu Min arribi a ser cap del FMI il·lustra bé quant ha canviat la distribució del poder al món. Fins fa poc era inimaginable que un ciutadà xinès postulat pel govern d'aquest país –amb l'indispensabe consentiment del Partit Comunista Xinès- podés estar a càrrec del FMI. En canvi, el que avui és inimaginable és que això no succeeixi més aviat que tard.
Que un xinès arribi a dirigir el FMI implicaria l'anul·lació d'un acord extraoficial però fina ara vigorosament imposat per Estats Units i Europa a la resta del món. Segons aquest acord, la presidència del Banc Mundial (l'altra institució financera creada el 1944 junt amb el FMI) estaria sempre en mans d'un nord-americà nomenat pel seu govern mentre que a la direcció del FMI hi seria sempre un europeu. Aquest acord reflecteix l'ordre mundial que existia després de la II Guerra Mundial, però no el d'avui. (...)
El FMI necessita els diners, el suport i la col·laboració de la Xina. I si el FMI posa condicions als països a canvi dels seus diners i del seu suport ¿per què la Xina no hauria de fer el mateix?
(...) el govern xinès no només tindria el control de les principals reserves internacionals del món sinó també una gran influència sobre la primera institució financera del planeta. Això no vol dir que Zhu Min sigui un simple titella de Pequin.
Moisés Naím, Les presento a Zhu Min, El País 30-05-2010.