El capitalisme financer especulatiu posa en qüestió el model polític


La crisi més profunda de l'economia mundial des del 1929 s'ha convertit en una enorme crisi política. De sistema. [...] sobre com un terratrèmol provocat per un model de capitalisme financer especulatiu ha acabat posant en qüestió el model polític existent i ha arribat de ple fins i tot a les institucions de la Unió Europea. I generant nous moviments socials en xarxa a partir dels quals estan sorgint nous actors polítics amb nous projectes d'articulació entre política econòmica i necessitats de la societat. [...]
Unes crisis [...] que "comporten la necessitat d'un canvi cultural, econòmic i polític". I que Manuel Castells al seu nou llibre, 'De la crisi econòmica a la crisi política' [...] denuncia que les arrels del desastre eren la desregulació de les institucions financeres [...] si entre el 1950 i el 1980 per cada dòlar generat pel creixement econòmic a l'OCDE es van crear 1,5 dòlars de crèdit, el 2007 eren 4,5. "Però el preu pagat per aquest augment de liquiditat per a empreses i llars ha estat l'endeutament massiu i la inseguretat financera. "L'expansió del capitalisme global s'ha basat en mecanismes d'expansió de capital virtual [...] el que es planteja és ni més ni menys que un canvi de model de vida: menys consum, més treball i més productivitat, més control del mercat per l'Estat i la limitació de la circulació global de capital".
[...] la situació d'abans es va produir en un context de crèdit fàcil que va induir una enorme demanda que no va provocar inflació gràcies a la productivitat de les noves tecnologies. [...] demana de configurar un altre futur més estable en què el sistema financer ocupi un paper de suport i no de motor i on el càlcul del creixement inclogui una comptabilitat ecològica i social. On la regulació de l'economia estigui en mans d'una administració transparent i participativa.
Justo Barranco, Després de la crisi, una nova cultura, La Vanguardia Diners, 28-02-2016.