D’automòbils*


(...) la indústria automobilística pateix greument d’un excés de capacitat instal·lada. Aquest excés ha fet crisi fins dur a la fallida a dos de les tres grans marques de Detroit (...).
I és una crisi pròpia, no causada directament per la recessió. Abans que les vendes d’automòbils caiguessin empeses per l’enduriment dels préstecs i la disminució de la renda, les tres grans de Detroit [GM, Ford, Chrysler] tenien una producció descompensada, abundosa en cotxes grans i d’alt consum, quan els compradors demanaven automòbils més petits i més barats.(...)
Les crisis de sobreproducció solen detonar-se al començament per un excés de demanda, causat a la seva vegada per crèdits barats i prestats en condicions molt relaxades. Això és tan vàlid pel mercat automobilístic nord-americà com per l’immobiliari espanyol.
Editorial, Nuevas reglas en el automóvil, El País 7-07-2009.

Un estudi del Parlament Europeu estima que al voltant del 70% de les compres de vehicles són a termini. El tancament de l’aixeta del crèdit està darrera –junt a l’augment de l’atur i a la manca de confiança- del desplom en les matriculacions (...).
Segons dades d’Autofacts (...) l’excés de capacitat mundial del sector (...) és del 35% [31 milions de vehicles per any].
Serafí del Arco, Arranca el motor de las fusiones, El País 7-07-2009.

Temes relacionats: Automòbils, El sector de l'automòbil, Suport al sector de l'automòbil, Automobilístiques