Mercats intrínsicament inestables


Fa molt temps que jo soc crític amb els mercats lliures. Jo he fet la meva fortuna explotant els defectes dels mercats lliures financers, per tant sé molt bé que són intrínsicament inestables. Així que crec que el corrent de pensament que jo qualifico com el fonamentalisme de mercat és falsa. Això no hauria de resultar sorprenent.
Andy Robinson, entrevista a George Soros, “Bush ha regalado munición a los enemigos de EE.UU.”, La Vanguardia, 18-04-2004.


Avidesa malaltissa
La Gran Crisi (...) està aclarint dràsticament el seu perfil aquests darrers dies. Va començar en forma de tsunami financer causat per una gegantesca mentida (...). Els famosos mercats havien enganyat al mateix Adam Smith. (...) L'interès (...) és mare de la prosperitat i el bé comú, creia Smith. Com tots els il·lustrats, era un idealista de la Raó, ja que, en la seva descripció del mercat, prescindia dels sentiments i les pulsions de la condició humana. (...) L'enveja o el ressentiment de l'humil justifiquen, al seu entendre, que l'estat destini una bona part del pressupost a garantir la seguritat del propietari. En canvi sembla estar convençut que els interessos són raonables en si mateixos. (...)
Adam Smith no sembla témer a l’avidesa malaltissa. I no obstant, els mercats –sacralitzats en les darreres dècades- han donat carta de naturalesa a sentiments i instints tan perillosos com el ressentiment dels humils: la possessió addictiva i l’avidesa compulsiva han fomentar el robatori a escala global i han empès a la transgressió de tot límit. Smith no podria preveure que l'ètica de l'interès mutaria com el pitjor alien. El fonamentalisme neoliberal ha avalat la major pesta econòmica de la història.
(...) La pobresa ha augmentat en el món espectacularment amb la crisi i està assetjant la fortalesa europea.
Antoni Puigverd, La tristeza de las naciones, La Vanguradia 7-05-2010.


La multiplicació per 20 dels bancs
(...) donada la relació de 20:1 en el sector bancari, (...) els requeriments de finançament es tornaran astronòmics: en comparació amb la factura de 450.000 milions d’euros si les potencials pèrdues continuen ocultes i disperses, se’n necessitarien 9 bilions d’euros en garanties de deute per assegurar l’estabilitat del sistema bancari de l’eurozona. (...)
Daniel Gross, Bancos y crisis de Europa, La Vanguardia 12-07-2010.


Caigudes del 90% en segons

Aquesta tardor (...) una empresa de subministrament públic de 102 anys d’antiguitat, Progess Energy (...) va ser pràcticament esborrada del mapa a Wall Street, víctima d’un sobtat desplom.
Sense cap raó aparent, el preu de les accions (...) va caure sobtadament quasi un 90% en qüestió de segons. En les hores de nerviosisme que es van viure a continuació, les respostes van començar a ser clares: la terrible caiguda (...) del 27 de setembre havia estat un mini-desplom sobtat, és a dir, una versió en petit del dia de bogeria de la passada primavera en el mercat de valors.
Des que el promig industrial del Dow Jones caigués uns 700 punts i després es recuperés àmpliament el 6 de maig, s'han produït desploms sobtats similars amb una freqüència alarmant en més d’una dotzena de Borses diferents.
Citigroup, Core Molding, Washington Post Company... Totes han pujat o s'han desplomat vertiginosament, o sovint ambdues coses, en unes operacions borsàtils descabellades i aparentment inexplicables. (...)
Elss desploms es continuen produint, tot i que els reguladors de Washington estudien l’estructura dels mercats moderns (...). Els reguladors han posat en funcionament uns mecanismes per aturar les transaccions i reajustar els preus quan es produeixi un desplom dels mercats. Però alguns analistes temen que aquests es puguin veure desbordats. (...)
"El que tenim avui dia és un desgavell total", assegura (...) el conseller delegat (...) d’una de les majors agències de Borsa d’Estats Units.
Graham Bowley, Alarma en las Bolsas por una avalancha de bruscos desplomes, El País/The New York Times 25-11-2010.

La psicologia dels mercats és un joc
La sessió d’ahir donava joc per llençar una moneda a l’aire i apostar si, creu, els inversors interpretarien negativament els estímuls monetaris anunciats la vigília per la Reserva Federal nord-americana, o, si al contrari, cara, la comunitat financera reaccionaria esvalotada davant la sensibilitat mostrada pel president del banc emissor nord-americà i gran expert en la gran depressió dels anys 30. (...)
La psicologia dels mercats és un joc de miralls deformants i capritxosos. (...) Els inversors, com els nens, culpen dels seus problemes als altres.
Manuel Estapé Tous, Las bolsas mundiales bajan ante el temor a una recaída en la recesión, La Vanguardia 12-08-2010.

El pànic a la incertesa
Quan els inversors s’enfronten a més incerteses que de costum, solen vendre accions i comprar títols de renda fixa. (...)
Els creixents senyals sobre una desacceleració ahir van ser confirmades per l’agència Internacional de l’Energia, la qual pronostica un lleuger declivi de la demanda de cru el 2011 (...).
La emisión de bonos, Las rentabilidades, en mínimos, La Vanguardia 12-08-2010.