Negocis delictius


Negocis delictius amb el patrimoni cultural
Segons el FBI, els delictes contra el patrimoni cultural en el món mouen 8.000 milions de dòlars anuals, la qual cosa situa el saqueig en el tercer lloc del ranking de delictes, després del tràfic de drogues i el de persones.
Màrius Carol, El robo como obra maestra,  La Vanguardia 24-05-2010.

Anualment desapareixen obres per valor de 4.000 milions d'euros, segons fonts europees; les nord-americanes xifren el negoci entre 6 i 10.000 milions de dòlars. (...) es tracte del tercer negoci criminal en ordre d'importància. Però les drogues i els crims de sang interessarien més a la policia que la desaparició d'un oli. (...) Algú va comentar l'escassa col·laboració de Gran Bretanya i Holanda, dos centres de circulació d'obres robades. Encara pitjor, "Europole va tancar la seva oficina de repressió de tràfic de bens culturals".
Un detall: "El robatori artístic és el delicte amb millor relació qualitat/preu:pot produir tants milers de milions com el tràfic de drogues, però en el cas d’arrest, la pena és infinitament menor" (...).
(...) El registre passa per alt les variades formes –botins de guerra, apropiació d’antropòlegs i altres experts, furts de conservadors...- d'aportar peces al museu invisible. 'El museu invisible' és precisament el títol del llibre de Nathaniel Herzberg (...), catàleg "d'un delicte iniciat 3.000 anys enrere per lladres de tombes egípcies", el qual inclou la desaparició dels vestigis de la civilització nok de Nigèria (500 anys abans de Crist).
Óscar Caballero, Un crimen rentable y con pocos riesgos, La Vanguardia 21-05-2010.