7.8.2 Forçats a mentir a la gent

-->
“Els bons per beneficis forcen a mentir a la gent per guanyar més”, apunta un expert del IESE.
“Els propis bancs no poden mesurar el risc”, conclou el professor Garicano.
El model de les agències de ‘rating’ requereix una profunda revisió. Han demostrat no tenir sistemes fiables per mesurar els crèdits basats en actius escombraria.
Íñigo de Barrón, 14 mitos caídos tras dos años de crisis, El País 19-07-2009.



Més de tretze anys després de l'accident del Iak-42, en què van morir 62 militars espanyols que tornaven de l'Afganistan, el Consell d'estat ha reconegut la responsabilitat del Ministeri de Defensa en el succés. El dictamen conclou que aquell accident es podria haver evitat si s'haguessin pres els mesures adequades.
En el moment dels fets, el llavors responsable de la cartera de Defensa, Federico Trillo -avui ambaixador d'Espanya a la Gran Bretanya- va al·legar que les úniques quixes rebudes abans de l'accident es referien a simples incomoditats.
Aquests arguments han estat rebatuts pel dictamen del Consell d'Estat, que remet a un informe secret del Centre d'Intel·ligència i Seguretat de l'Exèrcit que advertia, gairebé un mes abans de l'accident, del manteniment "dubtós" de l'aeronau. Amb aquesta advertència, considera el Consell d'Estat, ja n'hi havia prou per dur a terme "una comprovació".
El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que desconeixia el dictamen i va afirmar "jo crec que això ja està substanciat judicialment, no?".
L'oposició va demanar la dimissió de Federico Trillo del seu càrrec actual.
L'Associació de Familiars de Víctimes del Iak-42 va destacar el suport moral que suposa l'informe del Consell d'Estat. "Ara cal reparar el mal, no volem parlar d'indemnitzacions, sinó de perdó. Qui en demanarà? Qui assumirà la responsabilitat? Amb l'objectiu que el ministeri els aclareixi "quina és la posició actual", l'associació va demanar una reunió amb Cospedal.
Redacció i agències, L'oposició reclama la dimissió de Trillo pel cas del Iak-42, La Vanguardia 4-01-2017.