Del sector privat
“El volum del deute del sector privat (companyies i famílies) és un 200% del PIB (...).
El finançament barat que oferia la banca durant els darrers anys va ser el millor argument per a que les companyies s’apalanquessin amb l’objectiu de créixer dintre i fora d’Espanya. Avui, la càrrega financera que han de suportar està llastrant els resultats de més d’una. (...).
La major part de les companyies que poden renegociar amb els seus bancs els préstecs vigents (...) “es treuen de sobre el problema reestructurant deute a llarg termini, quan en principi era a curt.”.
Conchi Lafraya, Madrid, La bolsa da aire a las grandes fortunas, La Vanguardia 11-08-2009.
Totxos endeutats
L’acusació més habitual és que la banca no vol donar crèdits perquè guarda liquiditat per atendre els venciments futurs del [seu] deute. Segons el Banc d’Espanya, abans de 2010 les entitats espanyoles han de tornar 145.000 milions que els van prestar inversors institucionals europeus i nord-americans. Amb aquest diners es va finançar el boom del totxo, el qual ara provoca tants mals de cap.
Segons l’Associación Española de Banca (AEB) “En la gestió de la liquiditat està influint la incògnita del temps que el Banc Central Europeu mantindrà la ‘barra lliure’ (préstecs sense límits de quantitat) que, en principi, acaba el març. El BCE ha de prorrogar-la”.
Íñigo de Barrón, El crédito, sólo para algunos, El País 25-01-2009.
Promotors massa seduïts per la banca
"El sector immobiliari està en fallida" (...) els bancs i les caixes no tenen capacitat per assumir el deute estructural de les immobiliàries, el qual ascendeix a 324.439 milions d'euros el tercer trimestre de 2009 (...).
D'aquest import, més dl 50% correspon a bosses de sòl que els promotores van adquirir fa anys i ara no troben com donar-hi sortida. "I mentre a aquestes parcel·les se sòl no se les posi en valor, el sistema financer no podrà posar el comptador a zero i, per tant, afrontar el finançament de noves vivendes".
És a dir, la banca està disposada a posar el forrellat i no donar als promotors més crèdits per a l'inici de noves promocions ja que comença a convertir-se en un espiral perillosa.
Aquest endeutament dels promotors genera uns interessos de 15.000 milions, els quals estan provocant processos de refinançament molt complicats. A més, les entitats financeres tenen cada cop més problemes per assumir els actius immobiliaris com dació de pagament ja que, entre altres coses, aquests cada dia valen menys.
"La viabilitat del sector del totxo està en joc i posa en perill el sector financer", (...) tots els agents involucrats en són conscients, però ningú el vol afrontar de forma global i tots miren cap una altra banda. (...)
Aquesta xifra d’endeutament representa gairebé el 30% del PIB espanyol.
(...) encara que els promotors venguessin 800.000 vivendes [cada un dels] deu propers anys, com en els seus millors temps, no podrien afrontar el pagament de l'actual endeutament. (...)
El pitjor és que "el deute de les immobiliàries afecta als 'rating' (qualificació creditícia) de les entitats financeres (...). Està clar que al final de la crisi es quedaran pel camí promotores i entitats financeres, però ni unes ni altres poden desaparèixer de cop.
Els promotors (...) critiquen a la banca degut a que "les va recolzar en l'especulació del sòl".
Conchi Lafraya, Los promotores deben 325.000 millones y amenazan el sistema financiero, La Vanguardia 26-01-2009.