En el mercat de valors


S'analitzen 4 defectes del mercat de valors:

Les vendes en descobert
Els guardians de les finances nord-americanes tornen a tenir en el punt de mira als venedors en descobert.(...).
El consell de la SEC [comissió del mercat de valors] (...) va cedir a les pressions per prohibir temporalment les vendes en descobert d’accions d’empreses financeres en plena carnisseria del mercat. Una mesura que, segons un estudi acadèmic posterior, ha estat ineficaç i perjudicial.(...).
El que més preocupa és que la pressió política i el desig de la SEC de transmetre que està ‘fent alguna cosa’ poguessin abocar a una mala política.
Dwight Cass, Ventas a corto, El País 12-04-2009.

Escàndols a les borses el 1987
L’escàndol de la borsa de Nova York comença a tenir repercussions a Europa. El descobriment de les maniobres fraudulentes d’alguns corredors nord-americans ha incitat a les autoritats de Gran Bretanya a seguir la pista a certes operacions sospitoses a la Borsa de Londres.
Els tripijocs borsaris d’Estats Units han explotat ara, però venen de lluny.
(...) Els agents borsaris empraven notícies certes i fidedignes sobre futures OPAs o ofertes públiques de compra d’accions, “filtrades” des dels bufets d’advocats, bancs de negocis i societats mediadores a les quals s’havien confiat les operacions. Coneixent per endavant les OPAs, els corredors compraven a bon preu paquets i més paquets de títols de les empreses afectades abans que l’OPA fos de domini públic. Quan aquesta es realitzava, es desfeien de les accions a un canvi superior i s’emborsaven sucoses plusvàlues.
Feliciano Baratech, El escándalo de los “tiburones” bursátiles, La Vanguardia 1-12-1987.

Filtracions que provoquen canvis substancials
Filtracions interessades realitzades per funcionaris provocaven canvis substancials en les cotitzacions.
El Ministeri britànic de Comerç ha obert una investigació sobre la implicació de funcionaris del seu departament en el nou escàndol que commociona el mercat de valors londinenc. Segons una denúncia, diversos funcionaris haurien utilitzat informació confidencial per alterar el preu d’immediates transaccions financeres.
Xavier Batalla, Grave escándolo financiero en la Bolsa britànica, La Vanguardia 22-12-1987.

Autocontrols sense garantia
De fet, els comptadors s’autoregulen des de 1977 a través d’una Junta Pública. I garanteixen la fiabilitat de les auditories amb avaluacions mútues: Deloitte va “aprovar” recentment a Andersen(...)
“Ells mateixos creen la seva política interna i després només han de dir que ‘hem complert’ amb les nostres normes’ ..”
Rosa Towsend, “¡Es la confianza, estúpido!”, El País 20-01-2002.