Els irlandesos hauran de sotmetre's al nou i temible pla d’ajut –el quart des que va començar la crisi el 2008- anunciat ahir pel Govern. Les autoritats l’han dissenyat per estalviar 15.000 milions d’euros en quatre anys, cosa que representa gairebé el 10% del (...) (PIB) del país. Uns 10.000 milions s'obtindran fent minvar els pressupostos i el 5.000 milions restants es recaptaran mitjançant l’augment d’impostos.
En un moment en què l’atur bat rècords a Irlanda, el Govern es disposa a suprimir 25.000 places de funcionari, el 7% de la plantilla nacional. (...) Una de els mesures més impopulars serà la baixada del salari mínim (...) que suposa baixar de 1.500 euros a 1.300 euros el sou mínim mensual.
Els nous jubilats rebran un 10% menys de paga i tots els pensionistes perdran algunes deduccions fiscals. També es revisarà a la baixa el subsidi de desocupació, que actualment concedeix 200 euros setmanals als que estan en atur sense límit de temps.
El pla es complementarà amb un augment de l’impost sobre la renda per recaptar 1.900 milions extres i hi haurà una pujada gradual de l’IVA, que aniràa creixent del 21% actual al 23% l’any 2014. En el document es diu als ciutadans que "tots hem de compartir la càrrega per poder disfrutar col·lectivament dels fruit que s'aconsegueixin, sense cap dubte, dels nostres esforços actuals", va dir el primer ministre (...).
Dublín ha mantingut, davant de l’oposició de països com França i Alemanya, l’impost de societats en el 12,5%, cosa que Brussel·les considera competència deslleial.
Begoña Arce/Eusebi Oliveras, Irlanda acomiadarà 25.000 funcionaris públics i abaixarà el salari mínim, el Periòdico 25-11-2010.
Vam creure que tot era xauxa, que els nostres polítics eren els més llestos i Irlanda un dels països més rics del món -diu Alice Collins, una llicenciada en Dret a l'atur- Com hem estat tan ingenus? ".
Rafael Ramos, La tragedia irlandesa se repite, La Vanguardia 28-02-2011.
Siguin Fitz Patrick, ex patró de l'Anglo Irish Bank, va presentar ahir excuses als seus conciutadans per haver contribuït a la caiguda del Tigre Celta.
Les excuses van arribar sota la forma de llibre, extractes del qual van ser difosos en la premsa dominical. "No sento vergonya, però sí lamento que hagi sortit gent perjudicada", explica en el llibre.
L’Anglo Irish era el tercer banc irlandès, salvat amb una gran suma de diners públic.
Agencias, El ex patrón del Anglo Irish Bank pide disculpas, La Vanguardia 10-01-2011.
Bombolla rebentada
A una gegantesca bombolla li segueix una rebentada que es porta per davant els bancs. I llavors el Govern socialitza les pèrdues: acomiada milers de funcionaris, puja els impostos, baixa les pensions i dona una tisorada a l'Estat del Benestar per pagar la factura del seu sector financer. Aquest és, en resum, el relat de l'ascens i la caiguda de l'economia irlandesa en els últims 10 anys.
(...) el primer ministre Brian Cowen va anunciar un pla d'austeritat entre sever i despietat, que inclou l'eliminació de 25.000 llocs de treball en el sector públic, una forta retallada de la despesa social, una reducció de les pensions i del salari mínim i una pujada fiscal d'upa. Una fórmula -menys despesa i més impostos- que "reduirà el nivell de vida dels irlandesos durant els pròxims quatre anys", segons va reconèixer l'Executiu. (...) Sense aquest dràstica retallada no hauria ajudes europees, que finalment pujaran a 85.000 milions d'euros: un cop més, aquests diners servirà per salvar la banca irlandesa i per tancar el forat fiscal d'Irlanda. (...)
(...) L'austeritat puja així fins a nivells que maregen per a una economia de tot just 150.000 milions d'euros (la vuitena part d'Espanya), amb una població de 4,5 milions (deu vegades menor)
(...) L'FMI ila Unió Europea han de donar ara el vistiplau a aquesta retallada. (...) Irlanda, a més, ha de reestructurar els seus bancs a tota velocitat: fonts del Govern apuntaven ahir que podria accelerar la nacionalització completa de les majors entitats (AIB i Bank of Ireland) en el termini de tres dies, davant el càstig que segueixen propinant els mercats .
(...) L'FMI i
Claudi Pérez, Irlanda suprime 25.000 empleos públicos, sube impuestos y recorta el gasto social, El País 25-11-2010.