Armes


Morts per les armes
Intermón Oxfam i Amnistia Internacional van presentar un informe en el qual denuncien l'ús de les armes i les morts que aquestes causen (mig milió de persones cada any). (...) el 60% de les armes va a parar a mans de civils i comporta que 300.000 nens es converteixin en petits soldats en els conflictes bèl·lics que hi ha al món.
EFE, Amnistía denuncia que el comercio de armas acarrea medio millón de muertos cada año, El País 10-07-2004.




Mercat entre la UE i zones en guerra
Els Estats Units i l'Aràbia Saudita van comprar armes en països europeus amb destinació als grups rebels sirians que van acabar en mans de l'Estat Islàmic (EI) a Síria i a l'Iraq.
Bulgària va vendre llançacoets, amb la seva munició, a l'exèrcit dels EUA a través d'una firma dels Estats Units i amb el preceptiu certificat segons el qual no podien ser exportats. En menys de dos mesos passaven per les mans de l'anomenat Exèrcit de l Victòria a Síria i acabaven en poder de l'EI a l'Iraq. El mateix va passar amb armes fabricades a Romania.
L'informe del Conflit Armament Research (CAR) assenyala la implicació de vuit països en el tràfic d'armes, cinc d'ells membres de la Unió Europea.
Croàcia, Bulgària i Romania com a principals subministradors, però també la República Txeca, Eslovàquia, Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina i Montenegro, van obtenir en conjunt, entre els 2012 i els 2016, uns beneficis de 1.200 milions d'euros en la venda d'armes a l'Aràbia Saudita, Jordània, els Emirats i Turquia, països tots ells implicats en la guerra siriana. A l'Aràbia Saudita va correspondre el gruix de la despesa: 829 milions d'euros.
El 2013, i a iniciativa de França i la Gran Bretanya, la UE va aixecar l'embargament d'armes a Síria.
Països de la UE van produir un terç dels coets antitancs de 40 mil·límetres confiscats a l'Estat Islàmic a la regió i gairebé el 70% dels de 73 mm. El 41% d'aquests estaven fabricats a Bulgària i el 28% a Romania.
Félix Flores, Armes europees per a l'Estat Islàmic, La Vanguardia 20-12-2017.




Els membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU són els que posseeixen i venen més armes del món. El problema de l'armament és que s'acaba fent servir, ho veiem contínuament. Tot aquell armament que l'Aràbia Saudita va comprat compulsivament l'està utilitzant d'una manera tremenda al Iemen.
Ima Sanchís, entrevista a Pedro Baños, "La guerra és un frau", La Vanguardia 20-12-2017.


Temes relacionats:Bombes atòmiques, Bomba atòmicaEconomia a la Defensa