De l’avarícia a la por


El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez (MAFO), va recórrer el passat dilluns a la lírica per endinsar-se en les enrevessades pautes dels mercats i criticar algunes actuacions internes i externes de polítics i afins. (...)"Hauran observat vostès que els mercats es comporten com les persones: a vegades ens donen consells raonables, de vegades ens els donen tard, de vegades s'equivoquen i de vegades s'obliden. I oscil·len entre l'avarícia i la por, segons s’obsessionen amb la rendibilitat o amb el risc. Ara estem observant una conducta de fugida del risc, però recordin vostès l’esbojarrat 'search for yield' [cerca de rendibilitat] que van viure els mercats financers de tot el món en la dècada prèvia a la crisi".
Després d'aquesta referència es va preguntar en veu alta: "Hem de fer sempre cas als consells dels mercats?". I es va contestar amb ironia: "És molt recomanable fer-los cas quan enviïn missatges encertats". Després va afegir que el que cal fer és donar-los informació com si fossin persones i no retreure’ls la seva ignorància. I és que raó quan diu que no són com persones, són persones.
(...) Precisament, l'altre dia MAFO va aprofitar per lloar merescudament a [Luis Ángel] Rojo per "l'enginyosa idea d'implantar un mecanisme anticíclic per suavitzar el creixement del crèdit i les seves conseqüències negatives sobre el sistema bancari". "Els espanyols tenim molt a aprendre d'altres països pel que fa a diferents polítiques econòmiques (...), però en l'àmbit de les polítiques de regulació i supervisió financera passa el contrari: estan sent estudiades per a les reformes en altres països", va remarcar.
Miguel A. Noceda, La paràbola del gobernador, El País 19-112-2010.