Recorregut de les armes


L'Estat Islàmic (EI) va bastir el seu pretès califat a Síria i l'Iraq amb armes arribades a través d'empreses dels Estats Units i de l'Aràbia  Saudita. I tot plegat, malgrat que hi ha una clàusula que impedeix la reexpedició de material militar sense el consentiment dels fabricadors, que, en aquest cas, van ser majoritàriament armers de la Xina, Rússia i països de l'Europa de l'Est com Romania i Bulgària.
L'objectiu dels Estats Units i l'Aràbia Saudita era facilitar armes a grups rebels que lluiten contra el president sirià, Baixar al-Assad, però que van acabar en un breu període de temps en poder de l'Estat Islàmic.
L'estudi del CAR ha detallat que la majoria de les armes utilitzades per l'EI van ser dissenyades durant el període de la Unió Soviètica i produïdes -entre el 1960 i 1989- en llocs com la Xina, Rússia i països de l'Europa de l'Est. Les armes més comunes, tant a Síria com a l'Iraq, són els rifles d'assalt, les pistoles de mitjà abast, les metralladores lleugeres i les carabines.
La majoria de les armes petites provenen de països que van signar el Pacte de Varsòvia (estats de l'entorn de l'URSS), mentre que només el 3% del total tenen l'orígen en estats membres de l'OTAN.
Més de la meitat de les armes utilitzades a l'Iraq per l'EI van ser fabricades per la Xina (55%). D'altra banda, lles armes utilitzades per l'estat Islàmic a Síria van ser fabricades sobretot a Rússia (22%) i a la Xina (20%), però també a Hongria, Romania i Bulgària. La majoria de productes químics obtinguts per l'Estat Islàmic per fabricar explosius tenen l'orígen a Turquia.
Fernando Moreno, L'EI fa servir armes que els EUA i l'Aràbia Saudita enviaven a Síria, Ara 8-01-2018.

Els Estats Units i l'Aràbia Saudita van comprar armes en països europeus amb destinació als grups rebels sirians que van acabar en mans de l'Estat Islàmic (EI) a Síria i a l'Iraq tot just dos o tres mesos després que sortissin de els fàbriques.
Bulgària va vendre llançacoets, amb la seva munició, a l'exèrcit dels EUA i amb el preceptiu certificat segons el qual no podien se reexportats. En menys de dos mesos passaven per les mans de l'anomenat Exèrcit de la Victòria a Síria i acabaven en poder de l'EI a l'Iraq. El mateix va passar amb armes fabricades a Romania.
L'informe del CAR (Conflict Armament Research) assenyala la implicació de vuit països en el tràfic d'armes, cinc d'ells membres de la UNió Europea.
Croàcia, Bulgària i Romania com a principals subministradors, però també la República Txeca, Eslovàquia, Sèrbia, Bòsnia i Herzegovina i Montenegro, van obtenir en conjunt entre el 2012 i el 2016, uns beneficis de 1.200 milions d'euros en la venda d'armes a l'Aràbia Saudita, Jordània, els Emirats i Turquia, països tots ells implicats en la guerra siriana. A l'Aràbia Saudita va correspondre el gruix de la despesa: 829 milions d'euros. El 2013, i a iniciativa de França i la Gran Bretanya, la UE va aixecar l'embargament d'armes a Síria.
Països membres de la UE van produir un terç del coets antitancs de 40 mil·límetres confiscats a l'Estat Islàmic a la regió i gairebé el 70% dels de 73 mm. El 41% d'aquests estaven fabricats a Bulgària i el 28% a Romania. En molts casos, tot i això, aquest armament havia estat venut legalment i directament al Govern d'Iraq, sent capturat pels gihadistes.
Félix Flores, Armes europees per a l'Estat Islàmic, La Vanguardia 20-12-2017.