Economia de mercat: lliure?


Pluja de milions per estimular la locomotora japonesa. L'Executiu nipó va aprovar ahir una injecció en l'economia per a las propers mesos d'uns 215.200 milions d'euros. Al voltant de la meitat estaran destinats a despesa pública. Es pretén estimular el creixement, millorar les infraestructures i blindar l'economia pàtria davant els vaivens financers tant dins com de fora de les seves fronteres.
Per aconseguir aquest ambiciós objectiu, el paquet de la tercera economia mundial més gran compta amb tres pilars.
El primer busca la "recuperació i reconstrucció" de les infraestructures després dels estralls causats pel pas dels tifons.
En segon lloc, "oferir suport per superar el risc d'un alentiment", atesos els efectes negatius de la pujada de l'IVA del 8% al 10%.
Finalment, l'Executiu busca "invertir més enllà dels Jocs Olímpics", en previsió d'una caiguda de la despesa pública després de la celebració de l'esdeveniment esportiu.
Altres mesures d'estímul inclouran partides dirigides a impulsar la investigació i el desenvolupament de telecomunicacions, subvencions a joves investigadors i científics, incentius per incrementar les exportacions de productes agrícoles o la promoció dels sistemes de pagament sense efectiu com a via per impulsar el consum.
Si bé els mercats van reaccionar amb optimisme a l'anunci, entre els experts va regnar una sensació de cautela, ja que molts creuen que l'impacte serà "limitat".
Ismael Arana, El Japó busca reanimar l'economia amb estímuls per 215.000 milions, La Vanguardia 6-12-2019.