Generació, de riquesa?


Com genera riquesa el capitalisme?
Ningú sap amb exactitud perquè el capitalisme genera riquesa, perquè cap economista no ha aconseguit desentranyar-ho amb precisió. Sabem que si deixem que el capitalisme funcioni en pilot automàtic, com vol la dreta, sense cap regulació, condueix a desigualtats i recessions terribles.
No hi ha alternatives màgiques. Després de cada recessió, només ens queda recompondre el capitalisme amb humilitat, pragmatisme i empirisme: assajant amb encert i error correccions per tornar-lo a posar en marxa. Sí que sabem que les grans ideologies no serveixen i les utopies fallen.
Oblidem les bones intencions i vegem la realitat i és que el comunisme també s'ha assajat durant aquests últims 250 anys en molts països i en tots ha estat sempre un desastre.
La dreta vol reduir la societat a l'economia; i el capitalisme a l'empresa; i l'empresa a una sola finalitat: generar els màxims beneficis a qualsevol cost. Això significa no pagar imposto i arruïnar el que és de tots, com el medi ambient o l'Estat de benestar.
Si només el capitalisme fos això, seria un desastre i no tindria futur. Però en té i consisteix a reconnectar amb el passat: la nostra evolució. Dominem el planeta perquè cooperem i competim en múltiples associacions amb drets i obligacions. L'Estat tampoc pot ser l'únic poder, perquè castra l'individu per protegir-lo.
El futur és recuperar i enfortir l'entramat d'associacions que existeixen entre l'Estat, l'empresa i l'individu: són des de la família fins a les cooperatives d'habitatges, feina, vacances; sindicats; col·legis professionals; centres de formació publicoprivats; de lleure, culturals...
Doncs aquest és el futur del capitalisme! Estendre aquest esperit de drets i obligacions compartits a les empreses, que han d'incloure els treballadors en l seva direcció i els representants dee la societat i cada ciutat i barri on es trobin. Crear actors col·lectius i enriquir, per gestionar la complexitat, el que ja tenim. Donar diversitat al sistema.
L'esquerra s'equivoca quan defensa que l'única alternativa al capitalisme salvatge són l'Estat i més impostos. L'alternativa progressista no és més Estat, sinó més societat civil, que participi en la gestió de les empreses i l'Estat: tenir més actors que les empreses, els estats i els individus.
Avui triomfa el populisme perquè la globalització concentra en cada vegada menys ciutats cada vegada més poder i oportunitats d'aprendre i prosperar.
Lluís Amiguet, entrevista a Paul Collier, "El populisme és l'emprenyament de comarques contra la capital", La Vanguardia 11-12-2019.