Desigualtat


La desigualtat es deu a la ideologia
L'economista francès Thomas Piketty (1971) torna amb un volum enciclopèdic per abordar l'augment de la desigualtat en les societats occidentals. En aquest capitalismes, deia, les forces que empenyen cap a la desigualtat -bretxa salarial crixent, acumulació de patrimonis- anaven vencent clarament els factors igualadors, com la difusió de l'educació.
El nou llibre, 'Capital i ideologia', un recorregut històric per l'evolució de la desigualtat i les ideologies desigualitàries des de les antigues societats ternàries -clergat, noblesa i poble pla- i esclavistes fins a les societats propietaristes i colonials sorgides després de la Revolució Francesa [1848], unes societats molt desiguals amb una idea de la propietat absoluta la crisi de les quals arribaria al segle XX amb les guerres i el final de la sacralització de la propietat privada amb l'ascens al poder del comunisme i la socialdemocràcia.
Després de la caiguda del Mur [1989] tornaria el neopropietarisme amb l'hipercapitalisme mundialitzat actual, un hipercapitalisme opac en el qual la vella socialdemocràcia ja no hi donen suport els obrers sinó els titulats: és l'esquerra brahamànica, la dels guanyadors del sistema educatiu, un sistema que enarbora la meritocràcia per enaltir els guanyadors i estigmatitzar els perdedors.
La conclusió de la seva investigació és que "la desigualtat no és econòmica o tecnològica: és ideològica i política". No es traca de la globalització ni de l'automatització, sinó del que cada societat entén per economia i propietat justes. Les ideologies a cada moment construeixen un edifici intel·lectual que explica i justifica la desigualtat.
Piketty proposa un projecte federalista social per a Europa, i proposa un socialisme participatiu en què els dos pilars siguin la propietat social i la propietat temporal que introdueixi un impost progressiu sobre els grans patrimonis per finançar els joves adults i així fer circular permanentment la riquesa i dinamitzar la societat i l'economia.
Justo Barranco, El retorn de Piketty, La Vanguardia 8-12-2019.